Palackého stezka 2019

22.10.2019 07:15

     Klub českých turistů, odbor Hodslavice uspořádal v sobotu dne 18. 5. 2019 již 48. ročník turistického pochodu Palackého stezka, který patří mezi nejstarší v Moravskoslezském kraji. Již tradičně jsme s obavami sledovali vývoj počasí, který ještě pár dnů před pochodem nevěstil nic dobrého. Jen několik aplikací v mobilních telefonech dodávalo naději, že v sobotu by to mohlo „klapnout“ a konečně být aspoň jeden den bez deště. Ani páteční odpolední liják však moc šancí nedával na túru bez pláštěnek.  Sobotní ráno nás ale přivítalo bezoblačnou oblohou a proto jsme mohli bez obav obsadit všechna stanoviště v plné polní. Turistické příznivce tradičně vítal Dalibor Kramoliš, číslo 8, před restaurací Na Fojtství, následně pak pořadatelé našeho odboru KČT na prezenci ve stanu za restaurací. Turisté postupně vycházeli na připravené trasy na 15 a 25 km, které vedly do sedla pod Krátkou a na Velký Javorník. Děti pak s nadšením sbíraly cestou ukryté poklady. Tyto v cíli 15-ti kilometrové trasy v sedle pod Krátkou vyměnily za drobný dárek. Všichni účastníci pak zde obdrželi tatranku a čaj. Ti, kteří se vypravili na trasu 15 kilometrů, dostali na památku účastnický list. Nejen děti však byly rády, že dorazily do tohoto cíle. Určitě měl radost i mnohý dospělý účastník, který se zde mohl občerstvit různými nápoji, opéct na ohni špekáček, nebo si s dětmi pochutnat na výborných lesních palačinkách. Nejvíce však opět lákala „škračenica“, sypaná domácí pažitkou, na kterou jsme tentokrát spotřebovali 560 vajíček. 102 skalních turistů pak ze sedla pokračovalo dál na Velký Javorník, ze kterého se mohli po obdržení účastnického listu pokochat výhledy do širokého okolí.

      Všechny pořadatele Palackého stezky potěšila účast 342 příznivců turistiky, kteří na pochod přišli, či přijeli, z 28 měst naší republiky. Nejvzdálenějšími účastníky byli Martina a Pierre Salonen z Finska.

      Za všechny naše turisty KČT bych chtěl poděkovat účastníkům Palackého stezky, zejména pak za Josefu Kramolišovi, za pomoc v sedle pod Krátkou, našemu tradičnímu sponzoru Luboši Býmovi, majiteli Parní pekárny u Býmů, na jehož chlebu si mohli pochutnat turisté v sedle pod Krátkou. Dále Ing. Rostislavu Holáňovi za zapůjčení vlečky, Lukáši Sulovskému za výrobu visaček pro účastníky pochodu a pracovníkům restaurace Na Fojtství za obsluhu a poskytnuté přístřeší.

     Už nyní bychom chtěli pozvat všechny, kteří si oblíbili náš tradiční pochod, na 49. ročník Turistického pochodu Palackého stezka, který bude naší generálkou na následující 50. ročník pochodu, který se bude konat v roce 2021.